Crisis in je hoofd

Vanmorgen zat ik in de auto op de terugweg naar huis, Eindhoven binnenkomend zette ik de radio aan. BNR radio vind ik een leuke zender om tijdens het rijden naar te luisteren maar vanmorgen even niet. De eerste zin die uit mijn radio kwam luidde: ‘ondanks de crisis….’ Ik voelde de weerzin die deze zin bij mij opriep.

Gisteren is er een rapport verschenen dat gaat erover dat Nederlanders het rijkste, gezondste en gelukkigste volkje van Europa zouden zijn…. “Maar niet meer voor lang”…  was de vervolg opmerking.

Nieuws, kranten, radio en TV. Overal gaat het over de financiële crisis. De broekriem moet worden aangetrokken, mensen raken hun baan kwijt, hele landen vallen om en als we niet uitkijken wonen we volgend jaar in een kartonnen doos omdat we alles kwijt zullen raken. Deze onrust maakt dat we onze centen liever vast houden in plaats van ze uit te geven.

Word jij hier vrolijk van? Ik niet!
Al die negativiteit kan bij mensen gevoelens van angst en bezorgdheid oproepen. Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. We worden een crisis ingepraat, de crisis komt in ons hoofd. Machteloos horen we de golf van ellende en negativiteit aan. Goed…. er gebeurt op dit moment veel en het raakt veel mensen.  Dat wil ik niet ontkennen.

Waar het om gaat is dat mensen beïnvloedbaar zijn door negativiteit om zich heen, dat kan je zorgelijk stemmen en dat kan weer spanning en stress opleveren. Je zit dan in een negatieve spiraal. Dit zijn ongezonde gevoelens die je niet verder helpen. Op feestjes en tijdens ontmoetingen praten mensen graag over de misère om zich heen. Het lijkt soms makkelijker om over dingen te praten die niet goed gaan dan over dingen die wel goed gaan.

Bedenk wel: daar waar je je aandacht op richt daar krijg je meer van.

Een paar tips om breder tegen zaken aan te kijken:

  • Negatieve beïnvloeding geeft stress, kijk ook naar dingen die wel goed gaan.
  • Wil je positiviteit, richt je dan op positiviteit, zie de lichtpuntjes en tel je zegeningen.
  • Begeef je onder mensen die je voeden en waar je energie van krijgt en laat de klagers links liggen.
  • Onderneem dingen die je blij en vrolijk maken die echt niet groots of spectaculair hoeven te zijn. Doe eens wat anders dan je gewend bent.
  • Kijk naar een ontspannen film en lach vooral zo vaak je kunt.
  • Zet af en toe de TV en radio uit. Van een paar dagen nieuws-vasten word je echt niet wereldvreemd. Vind een juiste balans in media consumptie.
  • Geef sturing aan de gesprekken die je voert. Jij kunt richting bepalen met een oog voor de realiteit.
  • Luister naar vrolijke en of inspirerende muziek. Je zult merken dat hiermee je stemming verandert.
  • Ben bewust van je vervelende gevoelens. Weet dat je op dat moment de focus kunt veranderen door iets heel anders te gaan doen.

Tot slot wil ik je een laatste gedachte meegeven:
Emoties en gevoelens zijn net wolken: ze komen en gaan, ze veranderen continu van vorm onder invloed van de gesteldheid. Je voelt je steeds anders en daar heb je meer invloed op dan dat je denkt! Laat de wind eens uit een andere hoek waaien.

Wil jij weten hoe je meer invloed op jouw leven kunt hebben om zo meer plezier te ervaren neem dan contact met mij op:
Karin Hensen
040 2414308

Advertenties

Over Karin Hensen Coaching, stress, burnout,, communicatie

Met passie en enthousiasme coach ik iedereen die anders met stress, spanning en burnout wil omgaan om zo met meer plezier en geluk te leven. Je gaat doen wat je echt wilt vanuit je eigen kracht. Ik coach vanuit het Hart met beide voeten op de grond. De Geweldloze Communicatie of wel de Communicatie vanuit je Hart van Marshall Rosenberg is hierin een krachtig en positief hulpmiddel omdat het de stress direct uit spannende situaties haalt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s