Blij met complimenten


Complimenten geven lijkt niet zo in onze aard te zitten. Als kind hoorden we al: blijf daar af anders gaat het kapot, doe niet zo gevaarlijk anders val je,  hou je mond, ga zo maar door. In vriendschappen en relaties denken we er ook niet zo snel aan om te benoemen wat we goed vinden of wat we bewonderen in de ander. Laat staan dat we dat bij een collega doen. Het lijkt ons gemakkelijker af te gaan om de focus te leggen op wat niet is.

Wat gebeurt er wanneer je je richt op wat wel is? Er was een school met onhandelbare leerlingen, ze waren rumoerig, brutaal en luisterden totaal niet. Het was een chaos in de klas. De leerkracht reageerde hierop met irritatie waarop de leerlingen weer op de irritatie reageerden. Zo is de negatieve spiraal geboren. Op een dag besloten deze leerkrachten om het patroon te doorbreken. Gul en royaal gaven ze complimenten. Na een korte tijd kwam de rust terug in de klas en werd er coöperatief gewerkt.

Hoe geef je complimenten?                                                                                                    -Je richt je op wat er WEL is en niet op wat NIET is.

-Richt je op de waarneembare feiten.

-Geef je compliment wel gemeend vanuit je hart.

-Geef een compliment als iemand iets doet waar je een goed gevoel krijgt en benoem dat.    Realiseer je dat je een compliment geeft vanuit een drijfveer. Geef je om iets terug te krijgen of om jezelf belangrijk te maken? Van waar uit geef jij een compliment? Complimenten met een verborgen agenda verliezen direct hun waarde.

Het addertje onder het compliment. Complimenten op de werkvloer kunnen ook een negatief effect hebben. Neem de situatie van een medewerker of collega, voor het gemak noem ik hem Jan. Jan is een gemotiveerde en serieuze medewerker. Zijn collega’s en baas complimenteren hem geregeld: ‘Jan dit kan jij als geen ander, Jan jij weet precies hoe dat in elkaar steekt enz’. Het gevolg is dat Jan zich geweldig voelt en wil dit vooral zo houden. Wat is het effect hierop? Hij gaat steeds harder werken voor de complimenten en voor zijn ego. Als dit lang genoeg duurt geeft hem dit stress en werkt hij zich over de kop.

Ben je bewust om welke reden je een compliment geeft en welk effect het compliment zou kunnen hebben op de ander.

Geef een gemeend compliment

Advertenties

Over Karin Hensen Coaching, stress, burnout,, communicatie

Met passie en enthousiasme coach ik iedereen die anders met stress, spanning en burnout wil omgaan om zo met meer plezier en geluk te leven. Je gaat doen wat je echt wilt vanuit je eigen kracht. Ik coach vanuit het Hart met beide voeten op de grond. De Geweldloze Communicatie of wel de Communicatie vanuit je Hart van Marshall Rosenberg is hierin een krachtig en positief hulpmiddel omdat het de stress direct uit spannende situaties haalt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Blij met complimenten

 1. Frits zegt:

  Hallo Karin,

  Wat een heerlijke boodschap in je blog! We kunnen elkaar denk ik niet genoeg complimenteren. En in NL met onze volkscultuur van “letten op wat er niet goed is” zullen we dat dus waarschijnlijk voorlopig nog niet te vaak doen……

  Ik kijk uit naar je volgende blog!

  mvgr,
  Frits Tuijn

 2. Lilian zegt:

  Hallo Karin,

  Ik ben het helemaal eens met je stukje over complimenten geven. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheden dat ik vanuit diverse kanten regelmatig welgemeende complimenten krijg en dat doet mij heel goed. In mijn vorige baan werd dat juist niet gedaan en werd je inderdaad afgerekend op dingen die je niet (goed) deed. Daardoor ontstaat inderdaad veel stress.
  Ik probeer zowel in mijn werk als privé mensen regelmatig welgemeende complimenten te geven.

  Gr.
  Lilian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s